tisdag 14 februari 2012

Skidning och ATT

Skidmarsch idag och skidorientering igår, har på känn att de utnyttjar skidmöjligheterna för fullt nu då det finns bra med snö och temperaturen inte är kallt som på antarktis. Men skidorienteringen var faktist ganska kul, för vi behövde inte ha annan utrustning än skidor och kompass (och karta), så det var ju då enkelt att skida. Och skidmarschen idag gick också betydligt lättare än sist. Var inte ens den som alla fick vänta på hela tiden, och kunde gott och väl bära min egen utrustning hela vägen. Denna gång var det fru sergeant och fru fänrik som ledde den, och de förstod iaf att dra den i mänsklig takt och att vänta på sådana som lämnar efter (utom under sista halvan på tillbakavägen). Jag fick också spänt till stridsbältet så tyngden fördelades bättre på höften, så då underlättade det också en hel del. Det bästa var kanske det att det var så lite minusgrader, så under nästan allas (inte mina) skidor fastnade snön i stora klumpar direkt från början så de gled inte alls, så för dem blev det då gång med skidor. Tur för mej, för mina skidor gled hur bra som helst, och då hann jag bra med också. Men som påminnelse från vad jag tidigare berättat så är skidorna av modell stenålder (eller iaf krigstid), och de spänns fast på vintergummistövlar, så tro inte att skidning här är av samma klass som vanlig skidning. Det är nog mera som långa snöskor, som har lite glid (åt alla håll), så du iaf slipper lättare över diken och ner för backar (men svårare upp).

I morske sköt vi också skjutprovet (ATT = AmpumaTaitoTesti). Är lite missnöjd med resultatet. Inte för att jag sköt dåligt, utan för att det inte riktigt räckte till för gyllene skjutmärket och en duglighetspermission. Prickade nio av tolv i tavlan, och resten tre var runt måltavelringarna, alltså egentligen i tavlan men inte tillräckligt bra för att godkännas. Så lite surt känns det att det var ganska nära. Ofta har ju skotten missat så att man inte ser dem på tavlan ens, men nu när de ändå fanns där så känns det surt att de inte kunde varit några centimeter närmare mitten iaf. 
Provet gick ut på att skjuta tolv skott; Först 6 skott i liggande ställning på följande sätt, två skott på tavlor som svänger fram i fem sekunder, (kasettbyte) sedan två skott på tavlor som svänger fram i tre sekunder (kasettbyte) och sedan två skott (dubbelskott) på en tavla som var framme i fem sekunder. Nästa steg var tre skott i kvästående utan tidsgräns, (alla dessa nio skott på 150m avstånd). Sist var var det tre skott i stående skjutställning, på tavlor som svänger fram i fem sekunder, detta på 50m avstånd. Så en hel del koncentration krävdes nog, för du behövde minst 11 träffar för gyllene skjutmärket, så gick ett skott dåligt så hade du "inte råd" med flera missar. Men det gick som det gick, och egentligen var det bra resultat så borde nog vara nöjd ändå...

Inga kommentarer: